- HISTORISK

Spærringen af Peberrenden
I 1060´erne blev vrag 3 sænket i Peberrenden sammen med vrag 1 og 5. I løbet af 1070´erne blev også vrag 2, 4 og 6 sænket samme sted. Skibene er senere blevet dækket af mange tons marksten, der menes at være ført dertil med slæder på den frosne vinterjord og losset af på isen. Da isen smeltede sank de af sig selv ned på plads ovenpå vragene.

Det ligger ikke klart, præcis hvorfor spærringen blev anlagt. Men det er helt sikkert ikke en enkeltstående begivenhed, der ligger til grund for sænkningen af skibene.

I 1000-tallet gjorde Harald Hårderåde fra Norge i 17 år krav på kongedømmet Danmark som arv efter Magnus den Gode. Fra Oslo holdt han udkik med de danske kyster og slog ned, når man mindst ventede det, og hærgede de danske kyster. Det er nærliggende at se de første sænkninger i Peberrenden som et forsøg på at beskytte Roskilde mod denne fare. Hårderåde fik dog aldrig overtaget, og i 1064 opgav han Danmark og sluttede fred med den danske konge, Svend Estridsen.

I 1074 døde Svend Estridsen, og man mener, at de stridigheder, der nu opstod om overtagelsen af tronen, kan have ligget til grund for de næste sænkninger i Peberrenden. De danske høvdinge valgte på tingstedet ved Isøre hans søn, Harald Hén, til konge.

Efter de to spærringer blev også Kong Niels´ flåde forhindret i at sejle til Roskilde under stridigheder med Erik Emune inden slaget ved Værebro.

En senere tredje fase af spærringen bestod bl.a. af pælesætning, men ingen skibe denne gang. En Kulstof14 datering har vist, at disse muligvis er anbragt for at undgå de norske angreb, der sidst i 1200-tallet ramte Isefjorden efter mordet på Erik Klipping.
Sif Ege

Sif Ege
Copy Right © 2021, All Rights, Sif-Ege © 1981 - 2021 - Dags Dato 07.25.2021 Email: info@sifege.dk
Følg Sif Ege på Facebook
Sif Ege har brug for dig!Vikingeskibet Sif Ege har brug for netop dig. Du kan være aktiv medlem af lauget for kun 650 kr. om året, hvilket bl.a giver dig ret til at sejle med skibet.

Du kan også støtte lauget økonomisk som støttemedlem, det koster 300 kr om året.


Vil du vide mere om medlemsskab eller vil du støtte Sif Ege økonomisk, så kontakt lauget